Avokádo se teď nosí

Na každém kroku, téměř všude kolem nás se s ním setkáváme. Někdo si ho z velké lásky nechal zvěčnit na své kůži. Ano, je řeč o AVOKÁDU.

Avokádo jsem poprvé ochutnala zhruba před 5 lety? Mojí přízeň si ovšem nezískalo. Tři roky jsem se ho ani nedotkla, protože nebyl důvod, abychom spolu přišly do styku :D.
Ale jak je známo, lidé a chuťové buňky se mění.

Se změnou životního stylu jsem si zjišťovala veškeré informace o potravinách. Avokádo bylo jednou z nich.


Avokádo je ovoce. Svými slovy bych ho nazvala spíše "SUPEROVOCE". Osobně ho vnímám jako futuristický plod hruškovce přelahodného. Asi víme nebo tušíme, jakou má vizuální stránku, ale určitě netušíme, jak moc blahodárné je.

Obsahuje strašně moc vitamínů a minerálních látek, NEOBSAHUJE velké množství cukru, což samozřejmě musíme ocenit, protože každé jiné ovoce v sobě ukrývá cukru dost. Obsahuj také tuky. Konkrétně kyselinu olejovou.
Ta se vyskytuje i v olivovém oleji a vykoumalo se, že má dost pozitivních účinků pro naše tělo. Především při pravidlné konzumaci avokáda snižuje riziko vzniku rakoviny!
Dále avokádo pomáhá snižovat cholesterol a redukuje rizikové faktory srdečních chorob.
Pokud se stravujete avokádem hodně, ubíráte své tělo o břišní tuk, takže win, win😃.

Po zjištění veškerých informací o avokádu jsem ho MUSELA zařadit do svého jídelníčku. Díky jeho chuti se dá využít do slaných i sladkých pokrmů, takže je to vlastně i multifunkční ingredience 😃.
Abych mu přišla na chuť, mixovala jsem ho jako smoothie. Většinou v kombinaci s jablkem a špenátem.


Poté jsem se vrhla na slavné Quacamole. Vždycky to sice přeženu s chilli, ale aspoň to má pořádné grády.

Asi nejčastěji si dělám totálně easy pomazánku na chleba nebo toast. Smíchám sůl, pepř, chilli (malinko :D), olivový olej - kapka, limetku a trochu česneku. Vidličkou rozšťouchám. Mezitím si na pánvi udělám volské oko. Na slunečnicový, vícezrnný či jakýkoliv jiný chléb (kromě toho, který obsahuje bílou mouku) si namažu pomazánku a na ní
jemné vložím usmažené volské oko. Rychlé, snadné, ale naprosto dokonalé. Zasytím se na dlouhou dobu a necítím se těžce.



Jediná vada na avokádu je, že si můžete snadno ublížit při rozřezávání nebo vykrajování pecky, takže opatrně!

Co s peckou?
Pecka nacházející se uvnitř plodu se dá v kuchyni také využít. Je jedlá, takže ji nevyhazujte!
Pomáhá s lepším trávením, chrání žaludek před vznikem vředů a především je antioxidantní.
Pecku nastrouhejte, rozemelte na prášek, který využijte do čajů, smoothie, jídel a různých omáček 😊. Dejte pozor na nože v mixéru. Tvrdá pecka je snadno zničí! Nejprve ho "rozmlaťte" kladivem a až pak ho rozmixujte.


A pokud jste si k němu ještě cestu nenašli, tak ještě dvě ovlivňující informace. Avokádo obsahuje lecitin. Lecitin pomáhá k lepší kvalitě vlasů, nehtů a pleti.

Jestliže trpíte kocovinou, avokádo pomáhá játrům vyrovnávat se s alkoholem.

Je milión důvodů proč si ho zamilovat ❤️. Najděte si recepty a pusťte se do toho :).

Komentáře

  1. Mám moc ráda avokádovou pomazánku :) jedla bych ji i samotnou ! Děkuji za tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač😊! Já moc děkuji za přečtení. Momentálně mám doma čtyři avokáda😃. Nikdy jich není dost 😃.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vánoční cukroví bez cukru? No jasně!

Banánový chléb a jablečný koláč - BEZ CUKRU

Rande-vous 😃